Siirry sisältöön

Osoite

Yrjönkatu 22
28100 Pori

BEPOP Info

Paikalla arkisin 9-17
Vartija/aulapalvelu
044 412 2205

Asiantuntijakeskus avoinna

arkisin7.20 - 19.30
lauantaina8.00 - 15.30

Tekoäly järkevöittää työntekoa

Tänä vuonna 25-vuotta täyttävä Elinar Oy on IT-alanyritys, jonka asiakkaita ovat tietointensiiviset organisaatiot kuten pankit, vakuutusyhtiöt sekä liikelaitokset. Elinar tekee työtä digitaalisen tallennetun materiaalin ja asiakirjojen hallinnan parissa muuttamalla datan liiketoiminta-arvoksi – asiakkaiden toiveiden mukaan.

Tiedonhallintaan lisäarvoa tuo Elinarin kehittämä tekoäly, joka hakee tarvittavan tiedon digitaalisessa muodossa olevasta tallennetusta tekstimateriaalista. Tekoälyllä pystytään esimerkiksi tunnistamaan erilaisista tallenteista henkilötietoja, jolloin niiden etsimiseen kymmenistä- tai sadoistamiljoonista asiakirjoista tarvittava ihmisvoimin tehtävä työ vähenee oleellisesti. Toinen hyvä esimerkki on erilaisten tietojen etsiminen tuhansien yritysten tilinpäätöstiedoista.

Tekoälyllä pystytään ratkaisemaan ongelmia sekä nopeuttamaan prosesseja, joihin käytetään runsaasti aikaa ja resursseja. Monen työpäivässä suuri osa ajasta saattaa kulua erilaisten tietojen etsimiseen, käsittelyyn ja hallintaan. Mitä saisimmekaan aikaan, jos kapasiteettiamme hyödynnettäisiin johonkin muuhun?

Asiantuntijaorganisaatioissa tekoälyllä voidaan korvata yksinkertaista tiedon käsittelyyn liittyvää työtä – etsi, kopioi, liitä, kirjoita uudelleen. Näin vapautuvia voimavaroja voidaan hyödyntää paremmin osaamista ja koulutusta vastaaviin tehtäviin kuten tiedon analysointiin, uuden kehittämiseen ja päätöksentekoon. Järkevän ja koulutusta vastaavan työn tekeminen lisää työtyytyväisyyttä ja työssäjaksamista ja on osa-alue, johon tekoälyllä voidaan vaikuttaa.

Tekoälyllä voidaan poistaa ”älytöntä” työtä ja tehostaa järkevää työtä. Usein keskustelussa kuitenkin nousee esille mahdollinen työpaikkojen katoaminen. Tämä tulee näkymään ja näkyy maissa kuten Intia ja Kiina, joihin on aiempina vuosina ulkoistettu paljon tämän tyyppistä yksinkertaista työtä. Se myös muuttaa työn laatua ja työtehtäviä ajan myötä. Tekoälyn hyödyntäminen mahdollistaa paremmin keskittymisen ydinosaamiseemme ja henkilöresurssimme paremman käytön lisäarvoa tuottavaan toimintaan.

Tulevan vuoden aikana näkyvissä on työn muodon muuttumista niillä aloilla, joilla tekoälyä hyödynnetään. Esimerkiksi lääketieteessä voidaan odottaa läpimurtoja, joissa hyödynnetään tekoälyä.

elinar.com

Seuraa Elinaria somessa:
Twitter
LinkedIn
Facebook