Siirry sisältöön

Osoite

Yrjönkatu 22
28100 Pori

BEPOP Info

Paikalla arkisin 9-17
Vartija/aulapalvelu
044 412 2205

Asiantuntijakeskus avoinna

arkisin7.20 - 19.30
lauantaina8.00 - 15.30

Koodausta korona-aikaan Elinarin harjoittelussa

Haastattelu Jonathan Perestä, Elinarin harjoittelijasta

Jonathan Peren harjoittelu alkoi Elinarilla hyvin epätavallisessa maailmantilanteessa. Koronaviruksen aiheuttama pandemia oli ajanut suuren osan ihmisistä etätöihin, sulkenut koulut ja lennättänyt Jonathanin etuajassa Suomeen opiskelijavaihdosta Yhdysvalloista. Kaikesta huolimatta alkukevään aikana sovittu harjoittelu päästiin aloittamaan suunnitellusti toukokuussa 2020.

Kiehtova teknologia-ala

Tietojenkäsittelytradenomiksi Satakunnan Ammattikorkeakoulu SAMK:issa opiskeleva Jonathan sai ilmoituksen Elinarin avoimesta harjoittelupaikasta sähköpostiinsa. Pieni porilaisyritys herätti kiinnostuksen, sillä Jonathan kaipasi paitsi lisää koodauskokemusta, myös kesätöitä. Harjoittelu Elinarilla vastasi sopivasti kolmannen vuoden opiskelijan tarpeisiin. ”Yllätyin, kun Porista löytyi mielenkiintoinen alan yritys. Hienoa, että IT-yrityksiä on muuallakin, kuin pelkästään pääkaupunkiseudulla”, Jonathan pohtii.

Nuoren miehen kiinnostus teknologiaan on ollut nähtävillä pienestä pitäen. ”Olen viihtynyt lapsesta asti tietokoneiden parissa pelaillen, mutta myös elektroniikka ja uudet tekniset innovaatiot ovat aina kiinnostaneet minua. Kerran esimerkiksi rakentelin itse dronen”, Jonathan kuvailee. ”Koodausta voi kuitenkin kutsua intohimokseni. Opiskelu ja työnteko on ollut mieluista”, hän jatkaa hymyillen.

Koodarilta kaivataan kielitaitoa

Elinarilla Jonathan onkin päässyt tositoimiin koodaamisen parissa. ”Käytännössä työni on ollut koodin kehittämistä front-end puolella”, hän selittää. Pienessä yrityksessä työskentelyssä on Jonathanin mukaan hyvät puolensa. ”Elinarilla käytetään yleisiä ohjelmointikieliä, kuten Java ja JavaScript, joiden käyttöön on helppo löytää tukea netistä – joten olen oppinut todella paljon”, hän selittää. Oma työnsä siinäkin kuitenkin on. ”Jokaisen kielen opettelemisessa menee aikaa, vaikka niiden periaatteet ovatkin hyvin samankaltaisia. Haluaisin hallita ainakin alkuun yhden ohjelmointikielen todella hyvin, jotta olisin sen parissa nopea ja tehokas.”

Kansainvälisenä toimijana Elinarin virallinen kieli on englanti, sillä asiakasyritykset tai niiden avainhenkilöt eivät yleensä puhu suomea. Tilanne on IT-alalla tyypillinen. Jonathan on kuitenkin ehtinyt saada runsaasti kokemusta englannista arkikielenä ollessaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. ”Oli tosi hyödyllistä päästä opiskelemaan omaa alaa englanniksi. Samalla kielitaito karttui ja sain rohkeutta julkiseen puhumiseen”, Jonathan kertaa. ”Vaihto-opiskelu olikin ollut haaveenani jo useita vuosia.”

Harjoitteluun koronasta huolimatta

Vaikka koronavirus mullisti monien arjen keväällä 2020, Jonathanin harjoittelua Elinarilla se ei onneksi estänyt. Opiskelijan saapuessa ensimmäistä kertaa työpaikalle, vastassa oleva henkilömäärä vain oli tavallista pienempi. ”Sain toimitusjohtaja Mikko Hörköltä perehdytyksen yrityksen toimintaan normaalisti. Samoin ohjaajani Taija Weckström pystyi olemaan täällä usein”, harjoitteluaan Elinarin toimistolla Asiantuntijakeskus BEPOP:issa suorittava Jonathan kiittelee. Valtaosa työntekijöistä kun oli kuitenkin siirtynyt työskentelemään koteihinsa.

Elinarilla tehdään edelleen osittain etätöitä, mutta pikkuhiljaa Jonathan on päässyt tutustumaan yhä useampaan kollegaan myös kasvotusten. ”Kyllähän se helpottaa, kun pääsee kysymään tarvittaessa neuvoa naapurihuoneeseen, eikä tarvitse odotella viesteihin vastauksia Teamsin kautta”, Jonathan myöntää. Koronan ja lomakauden aiheuttamasta osittaisesta hiljaisuudesta työpaikalla on ollut kuitenkin myös hyötyä optimistiselle koodarille. ”Olen saanut uppoutua täysin työn tekemiseen sen jälkeen, kun pääsin alkuvaiheen jälkeen kunnolla vauhtiin”, hän huomauttaa tyytyväisenä.

Vauhdilla työelämään

Työnteko Elinarilla on ollut Jonathanille mieluista. ”Voisin hyvin nähdä itseni työskentelemässä täällä jatkossa osa-aikaisena opiskelujen ohessa, mikäli vain kurssien määrä sen mahdollistaa”, hän pohtii. Tähtäimessä on ura IT-alalla, ja Eurajoelta kotoisin oleva opiskelija voisi myös kuvitella jäävänsä Satakuntaan. ”Tämä ala ei ole onneksi kärsinyt kaikista pahiten koronasta, ja työllistymismahdollisuudet ovat edelleen hyvät”, hän näkee.

Vapaa-ajallaan moottoripyörien parissa viihtyvä Jonathan saa harrastuksestaan hyvää vastapainoa koneen ääressä työskentelylle. ”Tykkään korjailla omat pyöräni, mutta ajaminenhan se parasta on”, lapsuusmaisemissa kavereidensa kanssa mielellään ajeleva mies kertoo. Haaveissa on ajoreissu Norjaan, mutta sen toteuttaminen saa vielä odottaa sopivaa hetkeä. Toistaiseksi keskittymisen vievät kesätyöt sekä koulusta valmistuminen.

Kesän loppuessa Jonathanin harjoittelu Elinarilla päättyy ja hän palaa viimeiseksi lukuvuodeksi takaisin koulunpenkkiin – tai etäluentojen pariin. Harjoitteluaan Jonathan kuvailee opettavaiseksi ja paikkaa viihtyisäksi. ”Elinar on pätevä toimija, positiivisella tavalla pieni ja pippurinen”, hän naurahtaa. ”Voin ehdottomasti suositella sitä paikallisille opiskelijoille harjoittelupaikaksi”, Jonathan lupaa hymyillen.

 

Lue lisää Elinarista.