Siirry sisältöön

Osoite

Yrjönkatu 22
28100 Pori

BEPOP Info

Paikalla arkisin 9-17
Vartija/aulapalvelu
044 412 2205

Asiantuntijakeskus avoinna

arkisin7.20 - 19.30
lauantaina8.00 - 15.30

Kehitysjohtajan tulee olla perillä lähes kaikesta, mitä yrityksessä tapahtuu

Henkilökuntahaastattelu Elina Juntusesta, Elinarin kehitysjohtajasta

Elina Juntunen on ollut ohjelmistoyritys Elinarissa mukana aivan alusta saakka, vuodesta 1994. Nuorella naisella oli koulutustaustaa kaupallisesta alasta ja elintarviketieteistä Helsingin yliopistossa. Lisäksi häneltä löytyi kiinnostusta uusia teknologioita ja yrityksen johtamista kohtaan, joten hänestä tuli Elinarin toimitusjohtaja. Yhdessä Ari Juntusen kanssa perustettu yritys keskittyi ohjelmistojen kehittämiseen, www-sovelluksiin ja alihankintaan. ”Ensimmäiset työt liittyivät hissien ja liukuportaiden ohjelmistojen tuotekehitykseen ja kansainväliseen ylläpitoon, mutta repertuaari laajeni nopeasti”, Elina kertaa yrityksen alkuvuosia. Ajoitus oli oikea – Internet teki tuloaan ja tietotekniikka kehittyi kaiken aikaa, joten Elinar lähti kasvuun.

Vuonna 1996 Elinan opinnot olivat päättyneet ja hän siirtyi päätoimisesti töihin Elinarille. Toimitusjohtajan päivät kuluivat projektien, myynnin ja markkinoinnin, talousasioiden sekä laadunvalvonnan parissa. Kasvusuunnan jatkuessa Elinariin palkattiin hiljalleen lisää työntekijöitä, jolloin esimerkiksi projektien hallintaa pystyttiin jakamaan erillisille projektipäälliköille ja Elina pääsi keskittymään enemmän toimitusjohtajan kasvaviin vastuisiin. Lopulta vuonna 2013 Elinarille palkattiin toimitusjohtaja kokonaan ulkopuolelta, ja Elina siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi pitäen taukoa operatiivisista tehtävistä. Keväällä 2018 hän palasi puheenjohtajuuden lisäksi päätoimisesti töihin Elinarin kehitysjohtajaksi.

Ihmisten ja teknologian parissa olemista

Nykyisessä toimessaan kehitysjohtajana Elinan vastuulla on asioiden seuraamista ja johtamista laidasta laitaan. Eri työryhmät Elinarissa huolehtivat monista vastuualueista – työhyvinvointi, tietoturva, hankinnat – ja Elinan tehtävänä on johtaa ja organisoida kaikkien työryhmien toimintaa. Lisäksi hän vie yrityksen arvokeskustelua ja vastuullisuusasioita eteenpäin. Elinan päivä sisältää vaihtelevasti palavereihin osallistumista niin projektien ja resurssoinnin, kuin myynnin, markkinoinnin ja viestinnän osalta aina tekoälyn tuotekehityksen seuraamiseen saakka. Hallituksen puheenjohtajana hän myös valmistelee strategioita ja kehitysjohtajana tekee toimia niiden jalkauttamiseksi. ”Lyhyesti sanottuna minun tulee oikeastaan olla perillä lähes kaikesta, mitä yrityksessä ja sen ympäristössä tapahtuu”, Elina hymyilee.

Elina viihtyy nykyisessä kehitysjohtajan roolissa mainiosti. Häntä motivoi niin ihmisten kuin teknologiankin parissa työskentely, sekä haasteellinen työ. ”Elinarin parhaita puolia ovat ihmiset, joiden kanssa työtä tehdään – niin kollegat kuin asiakkaatkin”, hän kiittelee. Elina haluaa nostaa työhyvinvoinnin yhdeksi tärkeimmistä osa-alueista, jota yrityksen on edistettävä jatkuvasti ja josta on huolehdittava hyvin ja innokkaasti.

Vapaa-ajallaan Elina latautuu perheensä kanssa aikaa viettäen, luonnossa lenkkeillen, mökkeillen, sekä sulkapalloa ja pilatesta harrastaen. Aktiviteeteissa yhdistyvät sopivasti toisten ihmisten seura sekä henkilökohtainen rauhoittuminen hektisen työn vastapainoksi.

Mikroyrityksestä kansainväliseksi tekoälyn tuottajaksi

Elina on nähnyt yrityksensä sekä alan muutoksen 25 vuoden aikana aitiopaikalta. ”Elinar on muuttunut paljon – olemme kasvaneet mikroyrityksestä 30 henkilöä työllistäväksi kansainväliseksi toimijaksi, ja keskitymme nykyään tekoälyavusteisiin sisällönhallintaratkaisuihin”, kehitysjohtaja kuvailee. Maailma on muuttunut muutenkin. Esimerkiksi 90-luvulla alalta puuttui vielä yleissitova työehtosopimus. ”Panostimme alusta saakka siihen, että Elinarilla on arvot, joihin sitoudumme ja joihin voivat luottaa niin asiakkaat kuin työntekijätkin”, Elina kertaa.

Kehitysjohtajana Elina seuraa tarkasti teknologia-alan ja etenkin tekoälyn kehittymistä. Yrityksessä strategiatyötä tehdään muutamiksi vuosiksi eteenpäin kerrallaan, sillä trendejä on mahdotonta ennustaa sitä kauemmaksi. Elinalla on kuitenkin vahva näkemys siitä, ettei tekoäly tule hävittämään ihmistyön tarvetta. ”On hienoa, että tulevaisuudessa etenkin fyysisesti raskaampien tai vaarallisten työtehtävien automatisointi voidaan ulkoistaa robotille”, hän selittää, ”mutta työn muuttumisesta huolimatta ihmisiä tarvitaan edelleen esimerkiksi robottien ohjaamiseen ja tekoälyn opettamiseen. Uudenlaisia työnkuvia ja ammatteja muodostuu, kuten aina on muodostunut yhteiskunnassa tapahtuvien muutoksien myötä”.

Tulevaisuudessa myös yritysten eettiset linjaukset tekoälyyn liittyen tulevat nousemaan entistä suurempaan keskiöön, eikä tätä asiaa ole sivuutettu Elinarissakaan. ”Meillä tullaan tuottamaan oma tekoälyn eettinen ohjeistuksemme, joka perustuu arvoihimme – niihin samoihin, jotka ovat kantaneet jo 25 vuoden ajan”, Elina lupaa.