Asiantuntijakeskus BEPOP on aikansa arkkitehtoninen tähti
Havahdu huomaamaan
Harva tulee ajatelleeksi Porin keskustassa kulkiessaan, miten upea rakennus BEPOP onkaan. Sen arkkitehtuuri on mielenkiintoista ja tavallisuudesta poikkeavaa.
BEPOPin suunnittelu edustaa postmodernismia ja on lähtöisin arkkitehti Jyrki Tasan kynästä. Tasa kertoo taannoin uusintana esitetyllä Ylen dokumentilla ajatuksistaan BEPOPin arkkitehtuurin taustalla. Ohjelma on nauhoitettu 1994, mutta kestää aikaa, kuten rakennuskin. Vielä tänä päivänäkin yli 30 -vuotias BEPOP on upeita muotoja ja värien leikittelyä. Myös valo ja varjot tanssivat eri vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukana käytävillä, luoden alati muuttuvia kuvioitaan. Vielä vuosien jälkeenkin BEPOPista löytyy uusia kulmia ja kohtia, jotka yllättävät, kunhan niitä malttaa pysähtyä ihailemaan.
Erilaisuus on kiinnostavaa
Postmodernismin ytimessä on ajatus etsiä tutuille asioille uusia toteutustapoja. Tasa kertookin, että BEPOPia suunnitellessaan hän mietti, miten joku toinen arkkitehti asian toteuttaisi, ja etsi juuri toisenlaisen lähestymistavan. Rakennuksessa on käytetty paljon perusmuotoja, mutta ne on kuorrutettu sopivan koristeellisesti. Yksityiskohdista voi löytää myös viitteitä 1920-luvulle ominaisesta art deco-hengestä. Tiesitkö muuten, että myös monet asiantuntijakeskuksen huonekalut ja valaisimet ovat nimenomaan BEPOPiin suunniteltuja?
Alun perin BEPOP suunniteltiin kauppakeskukseksi, mutta vuonna 2016 toteutetun muutoksen myötä, se on yhä vahvemmin profiloitunut erilaisten asiantuntijoiden kotipaikaksi. Monen kaupunkikeskustan kiinteistöön nähden myös Asiantuntijakeskus BEPOPin vetovoima on toiminut, sillä sen vuokrausaste lähentelee tänä päivänäkin liki 100%:a. Upea rakennus, ja sen arkkitehtuuri jatkavat loistoaan myös alkaneella vuosikymmenellä. Mikä on sinun suosikkipaikkasi BEPOPissa?
Lähde: Yle asiaohjelmien toimitus – Neljä rakennusta, jakso 2: BEPOP, esitetty 1994, uusinta 13.1.2021.
Nähtävillä Yle Areenassa 12.2.2021 asti -> https://areena.yle.fi/1-50687700