50 vuotta ja silti yksi silmänräpäys
Parturi-Kampaamo Johanna juhlisti 50-vuotista taivaltaan kakkukahvien merkeissä Asiantuntijakeskus BEPOPin kauppakäytävällä. Paikalla oli runsaasti yrityksen asiakkaita, sekä itseoikeutetusti yrityksen perustaja parturi-kampaaja Hannele Koski ja nykyisin yritystä luotsaava Sanna Filppula.
Naiset myhäilevät tyytyväisinä katsellessaan juhlahumua. Vuodet ovat vierineet ja niihin on mahtunut monenmoista. Tämän huhtikuisen juhlapäivän, sekä Kosken tähänastisen uran kruunaa hänelle tänään luovutettu Suomen Yrittäjien timanttiristi. Timanttiristi myönnetään 50 vuoden urasta, mutta se ei suinkaan ole piste touhukkaan Kosken uralle, ”toukokuussa olen taas menossa oppimaan uutta Piatu Puhakan kurssille”, kertoo Koski innostuneena. Parturi-kampaajan työ vaatiikin jatkuvaa kouluttautumista ja uuden oppimista sillä ”ala on sellainen, että koko ajan on opiskeltava uutta. Koskaan ei voi kuvitella olevansa valmis. Asiat ovat matkan varrella muuttuneet valtavasti. Erityisesti kaikki kemiaan liittyvät asiat, mutta myös ihan perustyötavat ja -tekniikat, hiustenleikkuu mukaan lukien. Uutta on opiskeltava ja omaksuttava koko ajan muuten tippuu kyydistä”, summaa Koski, ja Filppula nyökyttelee vieressä.
Kauppakäytävän pisteiltä löytyy materiaalia ja kuvia Kosken pitkän uran varrelta. Mukana on mm. Kosken päästötodistus Porin Parturi- ja kampaajainammattikoulusta, sekä piirustuksia opiskeluajoilta. ”Koulussa piti osata hahmotella, ja piirtää erilaisia leikkuumalleja sekä kampauksia. Piirtämällä oppi hahmottamaan erilaisia kasvojen muotoja, ja miten eri pituudet, sekä muotoilut sopivat erilaisille kasvoille. Samalla tutkittiin myös sitä, miten esimerkiksi valo heijastuu ja vaikuttaa erilaisten leikkausten ja muotoilujen esille tuloon”, valaisee Koski tarinaa piirustusten takana.
Tärkeintä työssä on se, että jokaisen asiakkaan on hyvä olla omissa hiuksissaan.
Parturi-kampaajan ammattitaito on saksien, sudin ja kemian lisäksi myös hyvää silmää ja hahmotuskykyä vaativaa. Filppula kehuukin Koskea melkoiseksi visualistiksi ja hyväksi hahmottajaksi. Myös Filppula kertoo opiskeluaikoihinsa kuuluneen jossain määrin kampausten ja leikkausten hahmottelua piirroksin, erityisesti se oli osa koulun tutkintonäyttöjä. Parturi-kampaamo Johanna toimii ahkerasti myös alalle opiskelevien harjoittelupaikkana. ”Tänä päivänä opiskelijat kuvailevat leikkuu- ja kampaussuunnitelmansa enemmänkin suullisesti”, kertoo Filppula. Hän itse mielii edelleen joskus hahmotella töitään ensin paperilla ja vasta sitten toteutuksena asiakkaan hiuksiin. Filppulalle itselleen tärkeintä työssä on se, että jokaisen asiakkaan on hyvä olla omissa hiuksissaan. Se onkin hyvä tavoite, sillä hyvä fiilis tuntuu ja näkyy asiakkaan arjessa, ja saa istahtamaan aina uudelleen tutun parturi-kampaajan tuoliin.
Muistojen seinältä löytyy mm. Hannele Kosken opiskeluaikojen mallipiirustuksia, sekä lehtileikkeitä menneiltä vuosilta. KUVA: Johanna Satuli
Mistä kaikki sai alkunsa
Pukuompelijaksi opiskellut nuori Koski (o.s Vesterlund) kaipasi toimintaa arkeensa, joten hän hakeutui tuttavien suosituksesta töihin kampaamoon. Aluksi tehtävät olivat varsin moninaisia lastenhoidosta lattioiden lakaisuun. Työssään Koski kuitenkin imi itseensä myös ensimmäiset opit kampaamoalalta. Kipinä oli syttynyt, ala tuntui omalta, Koski haki opiskelemaan parturi-kampaajaksi, ja innostui toden teolla hiustenleikkuun saloista. Opiskeluiden jälkeen Koski työskenteli muutaman vuoden vieraan palveluksessa, kunnes vuonna 1974 oli aika ottaa ratkaiseva askel kohti oman kampaamon unelmaa. Silloin Koski osti kampaamon liiketoiminnan ja aloitti yrittäjyyden ohella myös pitkän uransa työnantajana. ”Olen ylpeä siitä, että olen vuosikymmeniä pystynyt toimimaan myös työnantajana. Parhaimmillaan olen työllistänyt 14 työntekijää kahdessa eri toimipisteessä”, kertoo Koski ylpeyttä äänessään.
Parturi-Kampaamo Johanna sijaitsi aluksi Porissa Yrjönkadulla ja sittemmin Itäpuistossa. Vuonna 1989 Kauppakeskus (nykyinen Asiantuntijakeskus) BEPOPin valmistuttua Porin keskustaan, muutti Koski yrityksensä ensimmäisten joukossa kauppakäytävän toiseen kerrokseen. Siellä Kosken ura ja yritys on kukoistanut siitä asti, samoin kuin Koski itse. ”Joka päivä on ollut mukavaa tulla töihin. Niin kauan on hyvä jatkaa, kun työmatkalla fiilis on innostunut ja odottava. Mikäli se muuttuu, on aika lopettaa. Vielä se hetki ei ole tullut” listaa Koski. Ihailtavaa on nähdä ja kuulla, miten innostuneesti Koski edelleen kertoilee työstä ja asiakaspalvelusta. Parturi-Kampaamo Johanna onkin tällä hetkellä Porin pitkäikäisin parturi-kampaamo, jossa perustaja itse työskentelee edelleen.
Tähtäimessä 100 vuotta
Kolme vuotta sitten Koski teki suuren muutoksen työurallaan, kun hän myi kampaamonsa nykyiselle yrittäjälle Sanna Filppulalle. Filppula tuli aikoinaan töihin kampaamoon harjoittelijaksi 11 vuotta sitten. Koski kehuu Filppulaa ja kertoo nähneensä jo vuosia sitten hänessä potentiaalia yrittäjäksi. ”Sannassa on sellaista intoa, laajakatseisuutta ja rohkeutta, jota kampaamoyrittäjyydessä tarvitaan”, listaa Koski. Vuosien saatossa Filppula on imenyt itseensä oppia ja vaikutteita konkariyrittäjältä, ja kertoo vastaavasti kasvaneensa hiljalleen uuteen rooliinsa ja yrittäjän vastuuseen. ”Tavoitteena on jatkaa Parturi-kampaamo Johannan elämää ainakin toisella viidellä kymmenellä vuodella, mikäli se minusta on kiinni”, lisää Filppula pilkettä silmäkulmassaan.
Kumpikin naisista kertovat asiakkaiden olevan kampaajan työn suola. Paras palaute on se, kun asiakas saapuu tuttuun tuoliin uudelleen ja uudelleen. Koski kertoo hymyillen, että ”jotkut asiakkaistani ovat käyneet luonani työurani alusta asti. He ovat tuoneet mukanaan uusiksi asiakkaiksi myös seuraavat sukupolvet, parhaimmillaan jo lapsenlapsensa. Ei sen hienompaa palautetta parturi-kampaajana voi saada.” Viime vuosina kohta 74-vuotias Koski on malttanut jo hieman keventää työmääräänsä, ja kohtaa asiakkaita noin 16 päivänä kuukaudessa. Asiakkaista moni on vanhoja tuttuja, mutta mahtuu mukaan edelleen kokonaan uusiakin kammattavia.
Mikä on pitkän uran ja innostuksen salaisuus?
Koski on aina ollut aktiivinen ja monessa mukana, erilaisia rooleja on ollut mm Porin yrittäjänaisissa ja Porin seudun hiusyrittäjissä. ”Koen tällaisen vaikuttamisen ja tiedonjaon tärkeäksi erityisesti yrittäjille”, kertoo Koski. Työn vastapainona on toiminut oma perhe, aviomies ja tytär, sekä nykyisin myös 6- sekä 9-vuotiaat tyttärentyttäret. Myös harrastukset tanssin, ruuanlaiton sekä kukkienhoidon parissa ovat tasapainottaneet ahkeran yrittäjän ja kampaajan arkea.
Kakkua, kukkia ja timantteja Parturi-kampaamo Johannan 50 -vuotisjuhlilla. KUVA: Johanna Satuli
Tutustu Parturi-kampaamo Johannaan
IG: @pkjohannapori
Katso myös www.asiantuntijakeskusbepop.fi/